Pampeliškový sirup

Když se na loukách a zahrádce rozzáří tato žlutá sluníčka, vyrážím na jejich sběr, abych z nich připravila sirup. Je naprosto skvělý v letních osvěžujících limonádách, jako sladidlo do čaje nebo místo medu na chléb. Tato blahodárná bylinka podporuje psychickou rovnováhu a zbavuje únavy a vyčerpanosti. Sbírat můžeme již od března.

Recept na pampeliškový sirup

Na přípravu sirupu nasbíráme cca 600 květů – květy sbíráme za slunných dní, kdy jsou nejvíce rozvité. Doporučuji sbírat kolem poledne nebo maximálně v brzkém odpoledni, později se květy už začínají zatahovat.

Necháme je na stole chvíli odležet, aby z nich vylezli broučci. Poté je vložíme do hrnce, přidáme 1,5 l čisté vody a necháme 24 hodin odležet a macerovat (ideálně na chladném a temném místě).

Po dni louhování květy přecedíme přes plátýnko (můžeme použít i bavlněnou utěrku), přidáme 2 kg cukru, šťávu ze 2 citronu a vaříme na mírném plameni až do zhoustnutí. Záleží na vás, zda chcete sirup nebo vařit déle a vyrobit tak „med“.

Letní osvěžující limonáda

Sirup zalijeme čistou vodou, přidáme plátek citronu, pomeranče nebo grepu, bylinky dle chuti (máta, meduňka, sedmikráska), kostky ledu a báječná limonáda je na světě 🙂

Sirup samozřejmě můžeme využít také v alkoholické variantě, kdy k výše uvedeným ingrediencím přidáme Prosecco či jiné šumivé víno. Na zdraví!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *