Jarní očista těla i ducha

Na jaře se v přírodě začínají probouzet zelené listy a kvítí. Je toho kolem tolik krásného! Tohle období prostě miluju – všechno se probouzí, kvete, voní a vyzařuje novou energii… S příchodem března vždy netrpělivě vyhlížím, kde se objeví první rašící bylinky a budu moci vyrazit na sběr těchto jarních zázraků, které nejen skvěle posílí zdraví, ale také po dlouhé zimě pročistí tělo.

Kopřiva, bršlice, popenec, řebříček, sedmikráska, pampeliška… Stačí se rozhlédnout kolem a na plevel, kterého jsme se dosud snažili zbavit, začít pohlížet jako na skutečný poklad naší zahrady.

Lékař léčí, příroda uzdravuje.

Medicus curat, natura sanat.

Z čerstvých bylinek připravíme nejen lahodné nálevy – čaje, ale v kuchyni je můžeme využít opravdu všestranně – na pomazánky, do salátů, polévek, smoothie nebo jen na ozdobu a zkrášlení talíře 🙂 Teď na jaře obsahují nejvíce prospěšných látek a jsou nabity energií.

Bylinky sbíráme na čistých místech, pouze jejich mladé a nejčerstvější části (lístky, květy).

Kopřiva

Kopřiva patří mezi zázračné univerzální léčivky, která se hojně využívá při jarních očistných kúrách.

Z kopřivy miluji čaje, piju ji samotnou nebo s dalšími bylinkami. Ne každý snese její typickou chuť a rumištní pach, proto ji doporučuji pít ve směsi s dalšími bylinkami. Z mladých listů rovněž připravuji jarní polévky a nedovedu si bez ní představit velikonoční nádivku.

Bršlice kozí noha

Bršlici většina z nás zná jako plevel. Nenechte se zmýlit jejím obyčejným vzhledem – je skvělá do jarních salátů nebo do velikonoční nádivky. Z mladých lístků můžeme udělat také pesto. Sbíráme vždy pouze mladé, světle zelené lístky, které nejsou tak hořké a tuhé.

Řebříček

Řebříček patří mezi mé nejoblíbenější bylinky. Mladé lístky se skvěle hodí do salátů, pomazánek, nádivek či polévek.

Popenec

Popenec má poměrně výraznou chuť a jako čerstvý jej lze opět využít jako jarní zeleninu do salátů, pomazánek, nádivek či polévek.

Česnek medvědí

Tato divoká bylinka získala v posledních letech na popularitě. Potkat ji můžeme nadivoko v lese, příp. si ji vypěstovat doma na zahrádce. Nejčastěji roste v lužních lesích, ve stínu a vlhku. Má sice velmi podobné listy jedovaté konvalince, ale její vůně je nezaměnitelná – velmi intenzivně voní po česneku, zvlášť pokud listy rozemnete v ruce.

Česnek medvědí sbíráme před květem a používáme jako jarní zeleninu – čerstvý do salátů, pomazánek, nádivek či polévek. Po spaření horkou vodou jej můžeme servírovat jako přílohu místo klasického špenátu. Z mladých lístků můžeme udělat také pesto.

Sedmikráska

Tato nádherná léčivka rozzáří každý pokrm – nejraději jí zdobím chléb s tvarohovou pomazánkou, polévky či jarní saláty a přidávám do čajových směsí. Její účinky jsou spíše jemné, ale důležitá je i estetická stránka

Pampeliška

Pampelišku není třeba představovat. Tato blahodárná bylinka, která krásně rozzáří každou zahrádku a louku, podporuje psychickou rovnováhu a zbavuje únavy a vyčerpanosti. Můžeme využít všechny její časti – mladé lístky sbíráme ještě před rozkvětem a přidáváme do jarních salátů, můžeme využít i její poupata. Květy sbíráme během celé doby kvetení a připravujeme z nich báječný sirup (o recept se brzy podělím) nebo jimi zdobíme pokrmy 🙂

 Léčivý je především kořen, který vykopáváme na jaře ještě před květem (obvykle v březnu), nebo pak na podzim (v říjnu / listopadu) po zatažení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *